EU:n Itämeriohjelma (Interreg Baltic Sea Region) tukee rajat ylittävää, valtioiden ja alueiden välistä yhteistyötä.
Aika
2014–2020
Kokonaisrahoitus
263,8 milj. € + 6 milj. euroa Norjan kansallista rahoitusta Norja-hankkeisiin
Teemat/toimintalinjat
- Innovaatiokapasiteetti
- Luonnonvarojen käyttö ja hoito
* Itämereen päätyvien ravinteiden ja haitallisten aineiden kuormituksen vähentäminen I
* sininen kasvu, esim. sininen bioteknologia, cleantech, merialuesuunnittelu, vesiviljely
- Kestävä liikenne
- Itämeristrategian tuki
Kenelle tarkoitettu
Rahoitusta voivat hakea hankekonsortiot, jotka muodostuvat julkisyhteisöistä, kansalaisjärjestöistä ja yksityisen sektorin toimijoista. Tukea eivät voi hakea yksittäiset elinkeinonharjoittajat tai yksityishenkilöt.
Hankekohtainen minimi- ja maksimibudjetti
Tyypillisesti hankkeiden kokonaisbudjetti vaihtelee välillä 1,5 – 4,5 miljoona euroa.
Myönnettävän rahoituksen osuus hankkeesta
EU:n rahoitusosuus toimintalinjojen 1–3 hankkeissa vaihtelee maittain ja on Suomessa enintään 75 % tukikelpoisista kustannuksista. Tarvittava kansallinen rahoitus voi olla julkista tai yksityistä rahoitusta. Toimintalinjan 4 hankkeisiin ei myönnetä Suomen valtion vastinrahaa.
Suomalaiset kumppanit voivat hakea valtion vastinrahoitusta kansallisen rahoitusosuutensa kattamiseen.
Koska EU -tuki hankkeille Suomessa on enintään 75 %, jää hakijan oman rahoituksen osuudeksi 25 %. TEM ei kuitenkaan myönnä hankkeille koko kansallisen rahan osuutta, vaan enintään 70 % hankkeen kansallisen rahoituksen osuudesta. Näin ollen hakijan on huomioitava, että kansallisen rahoituksen tulee sisältää myös hakijan (ja kumppaneiden) omaa rahoitusta valtion vastinrahoituksen lisäksi, mutta käytännössä hankkeen omarahoitusprosentti jää silloin noin 7-8 prosenttiin. Hakijan on kuitenkin varauduttava vaihtoehtoiseen rahoitukseen, mikäli valtion vastinrahaa ei hankkeelle myönnetä. Hankepartnerit tarvitsevat myös likviditeettiä hankkeiden läpivientiin, sillä kustannukset korvataan vasta jälkikäteen ja viive voi olla pitkä.
Tarvittava kumppaneiden määrä (minimi-maksimi)
Vähintään kolme hankepartneria vähintään kolmesta ohjelma-alueen maasta. Ohjelma-alueeseen kuuluvat EU:sta Suomi, Ruotsi, Tanska, Viro, Latvia, Liettua ja Puola kokonaisuudessaan sekä Saksan pohjoiset alueet. EU:n ulkopuolelta alueeseen kuuluvat Norja ja Valko-Venäjä kokonaisuudessaan sekä ja Venäjän luoteiset alueet. Tällä hetkellä venäläisten tai valkovenäläisten partnereiden osallistuminen hankkeisiin ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä tukisopimuksia ohjelman kanssa ei ole allekirjoitettu.
Pääkumppanille esitetyt ehdot
Kaikki hankepartnereiksi hyväksyttävät tahot eivät voi toimia hankkeen pääpartnereina. Sellaiset julkishallinnon lain puitteissa toimivat organisaatiot, jotka eivät ole riittävän suurelta osin julkisesti rahoitettua ja/tai ohjattuja eivät voi toimia hankkeen päähakijoina, kuten eivät myöskään sellaiset kansainväliset järjestöt.
Yritysten osallistuminen
On mahdollista. Sekä voittoa tuottavat että tuottamattomat yksityiset organisaatiot voivat hakea rahoitusta eikä rajoituksia yrityksen koon tai liikevaihdon suhteen ole. Erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten roolia korostetaan strategisesta näkökulmasta. Hankkeisiin osallistuvien yritysten täytyy huomioida että saadessaan julkista avustusta, joka ei ole määräraha tai laina, saattaa laki valtionavusta ja/tai julkisista hankinnoista rajoittaa myönnettävän avustuksen määrää tai käyttötarkoitusta. Itämeriohjelmasta myönnettävät hankeavustukset katsotaan Suomessa kuuluvaksi ns. de minimis- tuen piiriin, jolloin yritystoimijan saaman valtionavun kokonaismäärä ei voi ylittää 200 000 € kolmessa verovuodessa.
Ennakkorahoitus
Ei ole mahdollista.
Kuka myöntää
Itämeriohjelma oman sihteeristönsä kautta, joka hallinnoin kahdessa vaiheessa toteutettavia hakuprosesseja. Työ- ja elinkeinoministeriö myöntää kansallista vastinrahaa.
Hakuaika
Seuraavat varsinaiset hankehaut mahdollisesti seuraava EU-ohjelmakaudella.
Lisätietoja
http://www.interreg-baltic.eu/home.html
http://www.rakennerahastot.fi/web/eay/etusivu